Waarom “Eco”?

Het woord “Eco” in EcoLodge Sauerland staat voor de keuze voor het op een ecologisch verantwoorde manier bouwen, gebruiken en onderhouden van gebouwen en omliggend terrein. We streven naar een optimale mix van duurzaamheid en comfort. We nodigen u van harte uit om te komen ervaren of dat is gelukt?

De bouw
Het blokhuizen zijn in 2013 en 2016 gebouwd. Met het eerste huis begonnen we aan het einde van de zomer en waren net voor de kerstvakantie klaar. Met het tweede huis begonnen we direct na de winter en was in juli klaar.

De huizen zijn in een houtfabriek geprefabriceerd in bij ons in ca. 14 dagen opgebouwd. De rest van de tijd was nodig voor de afwerking en inrichting.

Het huis is voornamelijk gebouwd van grenenhout. De bossen waaruit het hout komt worden steeds weer opnieuw beplant. De isolatiewaarde van de wanden, dak en vloer is zodanig dat het huis valt onder de noemer “Niedrigenergiehaus”. Dat houdt in dat het huis maar relatief weinig warmte verliest en niet veel energie nodig heeft om op temperatuur te blijven.

Verwarming
Wij vonden een laag energieverlies belangrijk, omdat we het huis wilden verwarmen op een duurzame manier en dus niet met fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen/bruinkool). Het huis wordt primair verwarmd door de zon. Als de zon onbelemmerd schijnt, dan zijn de zonnecollectoren in combinatie met de ramen in staat om, het huis op temperatuur te houden via de centrale verwarmingsinstallatie met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de bovenverdieping. Er is een groot watervat in het huis aanwezig waar flink wat warmte kan worden opgeslagen, zodat niet direct de kachel aan moet zodra de zon verdwijnt. Is dat vat echter ook afgekoeld, dan moet er worden gestookt. We doen dat met hout in de haard in de woonkamer. Het is een haard waar door de wand water stroomt wat door het vuur wordt opgewarmd. Zelfs een mild brandend vuurtje is voldoende om het huis op temperatuur te houden. Het hout dat we stoken komt uit de Sauerlandse bossen. Op ons eigen terrein hebben we ook een paar duizend bomen geplant die ooit voor een eigen houtvoorziening moeten gaan zorgen.

Warm water komt ook van de zon of het haardvuur en als dat er niet is, via stroom. Warm water is dus gegarandeerd.

Stroom
Op het dak liggen zonnepanelen voor eigen stroomvoorziening. Als we te veel produceren wordt het overschot aan het net geleverd en als we te kort komen, dan kopen we stroom van het net. We streven er naar om de totale stroombalans op deze manier neutraal te houden.

Het terrein
Het terrein van Ecolodge Sauerland is 2,25 hectare groot. De afgelopen jaren hebben we hier meer dan 3000 bomen en struiken geplant. Met hoogstam fruitbomen hebben we een boomgaard gecreëerd waarbinnen ook groente aangebouwd wordt. Er zijn diverse veldjes die recreatief gebruikt kunnen worden en we hebben een weiland, waar een paar maanden per jaar schapen lopen. Het spreekt voor zich dat we op ons terrein geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken.

Meer weten?
Wilt u meer weten over EcoLodge Sauerland, vraag het ons gerust. Ook tijdens uw verblijf vertellen we u graag meer…